SelamünAleyküm Arkadaşlar bu yazımızda .Net Core MVC'ye giriş yapacağız. Bu yazının sonunda Asp .Net Core'u teorik olarak ne olduğuna, Özellikleri ve Avantajlarına ve MVC'ye dair bilgi sahibi olacaksınız.
.Net Core platformdan bağımsız olarak geliştirilip ve platformdan bağımsız olarak host edilebilen, Microsoft tarafından geliştirirlen açık kaynaklı uygulama geliştirme platformudur. Asp .Net Core ise .Net Core üzerine inşa edilmiş modüler bir web uygulama teknolojisidir. Daha eskilerde .Net Framework ile geliştirdiğimiz uygulamaları sadece Windows üzerinde çalıştırabiliryor iken .Net Core ile sadece Windows üzerinde değil artık platformlardan bağımsız olarak Mac, Linux ve Linux tabanlı ortamlarda da çalışırma imkanına sahibiz.
Seneledir .Net Framework ile uygulama geliştiren birinin sorabileceği ilk sorlardan biri, "Neden .Net Core'a geçmeliyim?" olacaktır. Bu soruya verilebilecek cevaplardan biri; .Net Core'un en çok göze çarpan özelliği yani platformlardan bağımsız olarak çalışması olacaktır. Böylelikle Linux tabanlı bir sunucuda uygulamamızı host ederek maliyetten kazanç sağlarız. .Net Core'un Özellikleri ve Avantajları hakkında söylenebilecekler;
MVC, ister ASP .Net Framework olsun ister ASP .Net Core olsun iki teknolojide de çalışabileceğimiz, yönetimi kolay hale getiren modüler bir mimari desenidir. MVC ile projemizi Model, View ve Controller katmanlarına ayırmış oluruz. Böylelikle projemizin geliştirilmesi, yönetilmesi test edilmesi vs. daha kolay olur. Projemiz daha düzenli ve modüler bir yapıya sahip olmuş olur.
MVC'de kullanıcıdan gelen ilk istek, Controller tarafından karşılanır. Burada Controller hangi modelin çağırılacağına karar verir. Model'de işlenen veri tekraren Controller'e gönderilir. Bu durumda Controller'den tekraren karar vermesi beklenir. Vereceği kararda kullanılacak View'i belirler. Modelden alınan veri Contollerden View'e gider(bazen View'e ihtiyaç duyulmadan da veriler kullanıcıya gösterilebilir), görsel bir formata sokularak kullanıcıya yanıt olarak döner.
Şekil1 MVC'de Model View Controller arasında ki ilişki |
Not: | MVC deseni Microsoft dillerine ait bir desen değildir. Diğer diller de MVC mimari deseni uygulamaktadır. |
MVC katmanlarını kısaca tanıyalım. İlerleyen bölümlerde daha detaylı bir şekilde tanıyacağız inşallah.
Oluşturduğumuz nesneleri bu katmanda işleme sokup kullanılır hale getririz. Verinin veritabanından çekilip belirli şekillere sokulması bu katmanda gerçekleşir. Model katmanı sizin projenizde kuracağınız mimariye göre şekillenenbilen bir katmandır. Projenin büyüklüğüne göre tek katmanda olabileceği gibi birçok katmandan da olaşabilir.
View katmanı kullanıcılara sunduğumuz bir arayüzdür. Controller tarafından alınan talep, Model katmanında işleme tâbi tutulduktan sonra bu katmanda kullanıcıya iletilir. Kullanıcı uygulamanızı görsel olarak bu katmanda görmekte ve kullanmaktadır. Bu katmanda hem client taraflı çalışan diller (CSS, HTML, JavaScript) hem de server taraflı çalışan diller (C#, VB, Phyton) kaullanılabilir.
Kullanıcıdan gelen ilk talebin karşılandığı Model ve View katmanı arasında kalan ara katmandır. Hangi Model ve View'in kullanılacağına karar veren katmandır. Misalen herhengi bir web adresine istek gönderdiğinizde sizden gelen ilk isteğin karşılanacağı katman Controller katmanı olacaktır. Bundan sonra hangi Model ve hangi View'in kullanılacağına karar verecek olan, Conttoller katmanıdır. Controller karar verici olan ara katmandır.
Bu yazımız şimidlik bu kadar, Asp .Net Core'a giriş yapmış bulunmaktayız. İleriki zamanlar da Bu konunun devamını ele alacağız, ilgilenenlerin faydalnması ümidiyle.
Blog Listesi