Selamü aleyküm Arkadaşlar önceki yazımızda .Net Core MVC'ye giriş yapmış idik. Bu yazımızda ise Asp .Net Core'un ilk Sınıfı olan Controller sınıfının ne olduğuna, nasıl oluştrurlduğuna dair bilgi sahibi olacaksınız.
Kullanıcıdan gelen ilk talep bu bölümde karşılanır ve böylece uygulamamız şekillenmeye başlar. Gelen ilk talep, ilgili Model katmanına gönderilir: oradan gelen veriler, Controller'e geri gönderilir. Controller, gelen veriyi bu sefer View katmanına gönderir. Uygulamamız böylelikle kullanıcıya bir yanıt dönmüş olur. Controller burada karar merciisi olarak görev alır.
Not: |
Gelen verinin hangi Controller'e ve Controller içindeki hangi Action'a dönüşeceğini Route yapısı sayesinde olur. İlerleyen konularda Route kavrmının izahını apacağız inşallah. |
Gelen verinin hangi Controller'e ve Controller içindeki hangi Action'a dönüşeceğini Route yapısı sayesinde olur. İlerleyen konularda Route kavrmının izahını apacağız inşallah.
boş bir Asp .Net Core projesi oluşturalım.
Projemizde Controllers adında bir klasör açalım. Bunun için oluşan projeye sağ tıklayıp Add menüsünden New folder seçeneğini seçelim. Açtığımız klasörün adını Controllers(Denetleyiciler) olarak veriyoruz. Böylelikle bütün Controller sınflarımız bu kalsorun çatısı altında bulunacaktır.
Controllers klasörüne yeni Bir Controller eklemek için Controllers kalsörüne sağ tıklayıp, Add menüsünden Controller seçeneğini seçelim.
3 Çeşit Controller vardır:
Biz birinci seçenekteki Empty Controller seçeneğini seçerek boş bir MVC Controller sınıfı oluşturalım.
Oluşacak Controller sınıfına bir ad vermemiz gerekir. Literatüre göre verdiğimiz adın sonuna "Controller" yazmamız gerekir(Tabi yazmasakta olur.). Bu şeilde oluşan dosyanın Controller olup olmadığını rahatça anlayabiliriz.
Misal olarak Writer adında bir Controller oluştrumak istersek adı "WriterController" olmalıdır yani bu dururmu formülize edecek olurasak: Contoller ismi = "verceğimiz isim" + Controller şeklinde olacaktır. Bize varsayılan olarak "HomeController" adında bir Controller verecektir, bizde bu şekilde devam edelim ve Add butonuna basıp Controller sınıfımızı oluşturalım.
Bu yazımız şimdilik bu kadar, arkadaşlar bu yazımızla beraber Controller konusuna giriş yapmış olduk. bu konu 3 yazıdan oluşacaktır ve bir sonraki yazıda Controller sınıfının nasıl kullanıldığına dair bilgi sahibi olacaksınız. İlerleyen konularda ise View ve Model sınıflarını anlatacağım inşallah, ilgilenenlerin faydalanması ümidiyle.
Blog Listesi
Güzel bir blog içeriği
Burak Temelkaya :
Çok güzel bir blog içeriği olmuş tebrik ederim.